Bókay Árpád országos biológia verseny


Marciék

Ahol a lépcső is a természet szeretetéről árulkodik…

2019 április 30-án rendezték meg a XXI. Bókay Árpád országos biológia verseny döntőjét. A verseny névadója korának egy igazi, elismert polihisztora volt, orvos, természettudós és balneológus. Mivel Pestszentlőrincen élt és alkotott neves családjával együtt, a kerület nagyon tiszteletreméltóan őrzi a nevét, nevüket.

A Bókay Árpád Általános Iskola tantestületének munkája méltó a névadójuk szellemiségéhez. A falakról, az üzenő táblákról, a kis kiállításokról, de még a lépcsők oldaláról is árad felénk az üzenet. „Csak egy Földünk van, ne veszítsük el!”

Ennek a szellemiségében zajlott a versenyük szervezése is. A versenyt 5.-6. és 7.8. korosztályosoknak szervezték. Minden iskolatípusból lehet nevezni, de a döntőbe jutásnak ára van. Az első feladat egy dolgozat írása volt, melynek idei témája:”Expedíció a természetben”. A pályamű meghatározott formátumú és mindig tartalmaznia kell egy a témához kapcsolódó makettet, társasjátékot vagy logikai feladatokat.

Idén Szabó Márton 8.c osztályos tanulónkkal neveztünk. Marci egy igazi, megtörtént expedíciót dolgozott fel. Charles Darwint kísérhettük el gondolatban izgalmas felfedező útjára. A következő lépcső egy tíz feladatból álló feladatsor volt. Ebben logikai feladatok mellett elvégzendő kísérletek is szerepeltek, melyet rajzzal, képekkel, kis videókkal is dokumentálni kellett. Volt ökológiai lábnyom számítása, csíráztatási kísérlet, de még hőmérsékleti-csapadék viszonyok megfigyelése is. Hasonló feladatokat kaptunk a harmadik fordulóban is. Mivel ezeket sikerrel vettük, behívtak minket a döntőbe. Itt már kategóriánként a legjobb húsz-húsz diák versenyzett.

A döntő előzetes feladata egy plakát elkészítése volt „Köszönöm ebből nem kérek!” címmel. Marcika plakátján a drogok, az alkohol, a cigaretta mellett a függőségek is megjelentek. Maga a verseny egy feladatlap megoldásával és képek felismerésével kezdődött. Az ebéd után pedig a szóbeli felelet következett. Öt előre megadott téma valamelyikéből – amelyet a diák otthon kidolgozott és ppt-t is készített hozzá- kellett felelni. Az, hogy melyik témából kell felelni, azt a szerencse döntötte el. Idén téma volt a globális felmelegedés, az öko lábnyom, a csíráztatási kísérlet és a megfigyelések is.

Ezek együttese hozza meg a végső pontszámot. Nem kis munka! Kitartást, szorgalmat, rendszeres készülést és kreativitást is igényel.

Izgalmas nap volt, melynek végén egy dobogós harmadik hellyel lettünk gazdagabbak. Marcika a jól megérdemelt távcső mellett egy igazolást is hozott haza, mely felmenti őt a középiskolás felvételi alól. Szép befejezés volt, hiszen ezen a versenyen Marcika a kora miatt már nem indulhat.

A Bókay iskola falán látott idézettel fejezem be:

„Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt,

csak ezekből lehet boldog ország.”  /Kodály Zoltán/

Köszönöm az élményt Marci!

Farkas Ilona szaktanár

Rendkívüli felvételi eljárás


Rendkívüli felvételi eljárás

A 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet 43.§ (2) bekezdése értelmében rendkívüli felvételi eljárást kell kiírnunk, mert az alábbi képzéseinkben nem sikerült a meghirdetett helyek 90%-át betöltenünk. A 13/2018 (VI.14) EMMI rendelet 2. számú melléklete értelmében ezt 2019.05.06-17. között kell lefolytatni.

A jogszabályok értelmében iskolánk rendkívüli felvételi eljárást ír ki a 2019.05.06-17. közötti időszakban a 2019/2020-as tanévre a következő tagozatokra:

0002. kódszám  gimnázium, 4 évfolyamos, emelt óraszámú angol

0003. kódszám  gimnázium, 4 évfolyamos emelt óraszámú német nyelv

0004. kódszám  gimnázium, 4 évfolyamos, emelt óraszámú humán

0005. kódszám  gimnázium, 4 évfolyamos, emelt óraszámú reál

A rendkívüli felvételi eljárásról tudni kell, hogy a tanulóknak egyénileg kell intézniük a jelentkezést, mert ilyenkor az már nem központilag történik.

Jelentkezni az iskola intézményvezetőjéhez történő kérelem benyújtásával lehet (a mellékelt jelentkezési lapon) 2019. május 17-ig. Érdeklődni lehet az iskolában személyesen vagy telefonon (66/371-151).

A felvételi kérelemről az iskola intézményvezetője dönt.

Kérjük, hogy mielőbb szíveskedjen jelentkezni, mert csak korlátozott számú férőhellyel rendelkezünk!

A jelentkezési lap letölthető innen.